School

Cultuur en creativiteit

School Loevestein profileert zich met cultuur en creativiteit. We besteden hier veel aandacht aan en het heeft een structuele plek in ons aanbod.

Tijdens creatieve processen worden veel verschillende ontwikkelingsgebieden van kinderen gestimuleerd. Den daarbij aan zelfvertrouwen, motoriek en inventiviteit. Kinderen gaan experimenteren en uitproberen. Hierdoor leren kinderen wat wel en niet werkt.

Op school Loevestein is er veel aandacht voor creativiteit en cultuur. Creatieve lessen zijn in alle groepen  structureel opgenomen in het wekelijkse lesaanbod.
Elke vrijdagmiddag is er een creatief aanbod in de vorm van workshops, we noemen dit ‘Ateliers’.  Vanaf groep 4 nemen de kinderen hier aan deel. Kinderen ontdekken thuis of op school tijdens de kunstzinnige  vakken waar ze goed in zijn, waar ze een passie voor hebben, waar ze zich misschien wel graag verder in willen ontwikkelen. Wij willen de kinderen de kans geven om met verschillende disciplines in aanraking te komen. Wij zetten de talenten van de leerkrachten in om deze vorm te geven. U moet bij dit aanbod denken aan: muziek, koken, toneel, sport, techniek, natuur, schaken, textiele werkvormen, handvaardigheid, vissen, mediawijsheid e.d. De kinderen maken een keuze uit het aanbod. Om de drie/vier weken wordt er een nieuw programma aangeboden. De kinderen zijn verdeeld in heterogene groepen (groep 4 t/m 8).

We vinden het belangrijk dat onze leerlingen in de acht jaar dat zij bij ons op school zitten jaarlijks één of meerdere voorstellingen bezoeken en naar musea gaan.  School Loevestein werkt nauw samen met Ateliers Majeur, Centrum voor de Kunsten gevestigd in Heerenveen.

 

Hieronder het jaaroverzicht van ons aanbod:

Creativiteit

Workshops Ateliers 2021-2022, elke vrijdagmiddag groep 4 t/m 8

Dia presentatie blok 1: nog publiceren

Dia presentatie blok 2: nog publiceren

Voorstellingen

In schooljaar 2021-2022 bezoeken de leerlingen de volgende voorstellingen:

Groep 1 en 2: Sûkerswiet door Tryater, 18-03 2022 op school Loevestein

Als je snoept, is het alsof er een feestje aan de gang is boven op je tong. Alsof er vrolijke lampjes in je hoofd gaan branden. Je wordt er hi ha happy van en wie wil dat nou niet!?

In een kast op school zijn meer dan 1.000 snoepjes gevonden! Niemand mag ervan eten, want ‘snoep is troep’. Jos en Wendy van de Dienst ter Bestrijding van Suiker krijgen de opdracht om alle kindergebitten te controleren en het gevaarlijke spul uit de school te verwijderen. Met hun speciale snoepstofzuigers en suikerafwerende pakken gaan ze aan de slag. Maar Wendy is eigenlijk een enorme snoepkont. Het water loopt haar in de mond van al dat lekkers. Wat kan er nou slecht zijn aan één tumtummetje? Een piepklein minimarsje? Een likje van een lolly? Lukt het Jos en Wendy om de mierzoete verleiding te weerstaan?

Karlijn Kistemaker  maakte eerder bij Tryater o.a. de 4+ voorstelling Ien dei út it knisterjende libben fan in pûdsje en de 8+ voorstelling Dit wie it waar wer

Groep 3 en 4: Kodo
Maandag 24-01-2022 of dinsdag 25-01-2022 in de Skâns te Gorredijk.
Een spannende voorstelling over moed

Korte inhoud: Kodo woont samen met zijn vader aan de rand van het geheimzinnige woud. Waar zijn moeder is weet Kodo niet en zijn vader wil over dat geheim niets vertellen. Veel tijd om er over na te denken heeft Kodo niet. Als hij niet speelt met zijn vriend de Vos, die hem leert te vluchten, leert zijn vader hem vechten tegen ninja’s. Maar is dat wel verstandig: vluchten of vechten? En komt Kodo ooit te weten wat er met zijn moeder is gebeurd?

Een spannende voorstelling over moed. Een prachtig verhaal waarin teksten, poppen en videoprojecties versmelten tot een nieuwe wereld. De wereld van Kodo.

Gebaseerd op het bekroonde boek van Bert Kouwenberg Kodo en de weg van de boog.

Regie en tekst: Fred Delfgaauw
Spel en tekst: Ida van Dril
Composities: Michiel Schreuders, Roel Boon
Illustraties: Mark Janssen
Kostuums en poppen: Kathelijne Monnens

Groep 5 en 6: Wat ’n Wad! Door Pier 21, maandag 25-10-2021 in de Skâns

Korte inhoud: Na het succesvolle ‘Kanoet’ komt Pier21 met een nieuwe natuurvoorstelling: ‘Wat ‘n Wad’. Met de voorstelling richten de makers het vizier van de kinderen op de onbekende onderwaterwereld van het Wad. Centraal staan de conflicterende belangen van toerisme en natuur. De kinderen worden uitgedaagd om mee te denken over de balans daartussen. De kinderen maken kennis met het bijzondere bodemleven, het voedselweb, het dierlijke instinct en de vistrek (o.a. de vismigratierivier in de Afsluitdijk en de plasticsoep). We duiken nu de onderwaterwereld in, Swimway. De tekst is geschreven door Bouke Oldenhof uit Tijnje. Acteurs Theo Smedes en Brecht Wassenaar (tevens bekend als theaterdocent voor scholen in Opsterland) zullen de voorstelling spelen.
Als ieder kind zijn ouders zou kunnen overhalen op vakantie te gaan naar de Waddeneilanden …
Daar zou veel geld mee te verdienen zijn! Lotte en Sven van reclamebureau “Wat ’n Wad!” komen in de klas om een reclamecampagne uit te proberen. De klas is het testpanel voor affiches, leuzen en filmpjes. Lotte irriteert zich aan haar nieuwe collega. Zo onzeker. En dan heeft hij ook nog dingen meegenomen uit de tijd dat hij als padvinder excursies maakte op het Wad. Al die vieze schelpen en pantsers! Een stomme jongen. Maar ook wel weer vreemd en een beetje spannend en ergens misschien ook leuk…
Wat ‘n Wad! laat het avontuur zien van het overwinnen van vooroordelen en weerzin en de kracht van het openstellen voor zintuigen en fantasie. Dat allemaal aan de hand van de wonderen van de wereld van het Wad onder water. Met kitesurfen, vliegeren en oester all you eat! Maar ook met zeehonden, krabben en de lange reis van de paling naar een onbekende zee met een sprookjesachtige naam, heel ver weg…de Sargassozee.

Groep 7 en 8: Het Ding door Peter Drost, woensdag 22-09-2021 in de Skâns

Korte inhoud: Het Ding is een associatieve vrolijk makende voorstelling met als thema: aan iedereen zit wel een Dingetje los. “Een man komt bij de dokter…….”, vaak een aanloop naar een mop. Zo begint ook de nieuwe theaterproductie van Beumer & Drost. Maar dan letterlijk; een man komt bij de dokter! Deze man, P. genoemd, heeft een verlies geleden: hij is zijn vader kwijt. Het beeld dat hij van zijn vader had, is verdwenen. Hij ziet ’m niet meer voor zich. Hij hoort zijn stem niet meer. Hij heeft een zware vaderloosheid opgelopen. De man P. geeft niet op, hij gaat op zoek. Op zoek naar zijn vader! Hij maakt een reis door zijn herinneringen om het beeld van z’n vader weer tot leven te wekken. Deze reis gaat het publiek meemaken. Op een groot filmscherm zien we elke gedachte, elke herinnering geprojecteerd, met fantastische feestelijke filmbeelden in kleur en zwartwit. Een aandoenlijke zoektocht ook, in een zeer geestige setting! Zelden versmolten theater en film zo vloeiend zoals Opsterland gewend is van Peter Drost. Iemand is tenslotte pas echt weg als je hem niet meer voor je ziet, als je zijn stem niet meer hoort. Het Ding = Een theremin, een elektronisch muziekinstrument dat bespeeld wordt door de afstand tussen de handen en twee antennes te variëren. De speler raakt het instrument niet aan. De theremin werd in 1919 uitgevonden door Léon Theremin en is daarmee de allereerste analoge synthesizer die in staat was traploos de toonhoogte te veranderen. De rechterhand beïnvloedt de toonhoogte en de linkerhand het geluidsvolume. Doordat minimale bewegingen al hoorbaar zijn, klinkt het instrument bijzonder expressief. De klank lijkt op die van een vrouwelijke operastem of een viool (enigszins doffer), maar het meest benadert de theremin het geluid van een zingende zaag. Bekende bespeler van de theremin is de Nederlander Thorwald Jørgensen. (zie You tube Korties kwesties-Podium Witteman) In de jaren vijftig werd dit instrument vaak gebruikt in sciencefictionfilms, als er een ufo of vliegende schotel in beeld voorbijkwam.

Groep 5 t/m 8:  

Musikal Master Gysbert III, tongersdei 7-10-2021 yn de Skâns
Fryske foarstelling spile trocht Wybo Smids, Anke Boersma, Annemiek Schuurmans en Thijs Meester
Regisseur en artistyk lieder: Tjerk Kooistra.

De derde versie van Musical Master Gysbert is nog komischer en spannender dan de vorige musicals. De kinderen uit de klas van Master Gysbert weten niet wat hun overkomt als meester van de ene op de andere dag Egyptisch spreekt. En dat niet alleen: Heel Friesland is veranderd in een soort van Egypte. De kinderen willen graag uitzoeken hoe dat kan. Het spannende onderzoek leidt hun langs Cleopatra, Julius Caesar en Rembrandt… Master Gysbert III is een muzikale theatervoorstelling voor kinderen, maar is net zo leuk voor volwassenen! De voorstelling zit stikvol meertaligheid, taalgrappen, actualiteiten, absurditeiten, maar kent ook prachtige songs. Kortom: Master Gysbert III is een voorstelling voor iedereen die vijf kwartier mee wil reizen naar een andere wereld. 

Kerstvoorstelling voor groep 1 t/m 8 door Theater zonder BlaBla

donderdag 23-12-2021 op school Loevestein

Kerstverhaal van meneer Kampen
Een bewerking van Dickens' A Christmas Carol

Korte inhoud: Dit verhaal gaat over een heel rijke man. Zijn naam is Jan Kampen. Hij is de rijkste man van het land en woont in een prachtig, groot huis. Drie keer per dag telt hij zijn geld. En hoewel hij al heel veel geld heeft, wil hij steeds meer geld. Hij is alleen, heeft geen vrouw, kinderen of vrienden. Het is vandaag 24 december, kerstavond. Morgen is iedereen vrij, want dan is het kerst. Iedereen zal dan samen feest gaan vieren. In ieder huis staat een prachtig versierde kerstboom en overal branden er lichtjes. Onder de bomen liggen mooi verpakte cadeautjes en in de ovens liggen heerlijke kalkoenen te braden. Iedereen viert samen feest, behalve Jan Kampen. Vanavond brengen drie geesten een bezoek aan meneer Kampen. Ze laten hem zien hoe zijn leven er vroeger uitzag, hoe zijn leven er nu uitziet, en hoe zijn leven eruit ziet in de toekomst, als hij niet zou veranderen. Deze voorstelling is een bewerking van het verhaal A Christmas Carol van Charles Dickens.


Meispelen ‘de Tocht’ groep 1 t/m 8

vrijdag 20-05-2021
Voorstelling met de hele school, meer info volgt.

 

Excursies

In schooljaar 2021-2022 maken de leerlingen de volgende excursies:

Groep  2, 3 en 4:
-De leerlingen van groep 1 t/m 4 gaan naar het Opsterland Streekmuseum in Gorredijk. Zij bezoeken daar in november de ‘Sinteklaze- tentoanstelling’
18-11-2021 - groep 4
23-11-2021 - groep 3
25-11-2021 - groep 2

Groep 4:
-De leerlingen van groep 4 gaan tijdens de Boekenweek naar de bibliotheek te Gorredijk.
Thema: Worden wat je wil

Groep 5 en 6:
Eens in de twee jaar wordt er een literaire activiteit georganiseerd voor de leerlingen van groep 5 door de werkgroep Schrijvers in de klas.
-Excursie nog in te vullen.

Groep 7:
-Bezoek aan het Rijksmuseum te Amsterdam op dinsdag 23-11-2021
-Excursie met een boswachter door it Ketliker Skar. Het Ketliker Skar (Katlijker Schar) is een natuurgebied bij Heerenveen met bos, heide en het beekdal langs de Tsjonger. De leerlingen krijgen een rondleiding met uitleg door de boswachter van It Fryske Gea.
- De school heeft een oorlogsmonument (WOII) in Gorredijk geadopteerd. Dit is een plaquette van Jan Eisinga en deze hangt in Museum Opsterland. Jaarlijks op 14 april (bevrijding Gorredijk) gaan de leerlingen van groep 7, samen met de leerlingen van groep 8 hier naar toe. Er wordt dan aandacht besteed aan de bevrijding van Gorredijk, aan Jan Eisinga en het leven in vrede. De leerlingen dragen gedichten voor en er wordt een krans gelegd.

Groep 8:
- Bezoek aan het Rijksmuseum te Amsterdam op dinsdag 23-11-2021
- De school heeft een oorlogsmonument (WOII) in Gorredijk geadopteerd. Zie tekst bij groep 7.
- Bezoek aan kamp Westerbork in april/mei in het kader van de herdenking van WOII

Muzikale vorming

Atelier Majeur verzorgt voor de groepen 4 t/m 7 instrumentale muzieklessen (IMV) om de kinderen kennis te laten maken met verschillende muziekinstrumenten. De leerlingen krijgen tien weken lang les op een instrument door een vakdocent. De instrumenten mogen mee naar huis om thuis te oefenen.

Jaarplanning 2021-2022:

27-8 t/m 15-09:
groep 5 – slagwerk
groep 6 – koper

29-09 t/m 17-12:
groep 4A en 4B – keyboard
groep 7 - gitaar